BIEREN

Hophemel staat voor een steeds wisselend aanbod van klassieke en moderne bieren, los van het traditionele, vaste blond-bruin-tripel-verhaal. We trachten iedere maand een nieuw bier met een spannende, onverwachte insteek te brouwen, en ieder brouwsel is een one-off, dus op is op...


De namen van onze bieren refereren naar één van de heiligen van de dag waarop het bier wordt gebrouwen. Hiervoor zijn de bekende scheurkalender “De Druivelaar”, alsook de ontelbare schilderijen en kunstwerken die van deze heiligen bestaan een dankbare en onuitputtelijke bron van inspiratie.


Voor meer info over waar u onze bieren kan kopen of proeven kan u hier terecht.

HIËRONYMUS WEST COAST IPA

ABV 6,5 % - IBU 95 - Untappd 3,77/5

° 30 september 2022


Voor de liefhebbers van bittere bieren was het nog eens tijd om een West Coast IPA te brouwen. We gebruikten Magnum, Centennial, Citra, Amarilla & Cascade als bitter-, aroma- & dryhops. Verwacht een amberkleurig, lichtjes moutig maar goed bitter, hoppig bier.


ONZE FOODPAIRING: ---

CORNELIUS SOUR GRAPE ALE

ABV 6,8 % - IBU 26 - Untappd 3,63/5

° 10 juni 2022


We maakten in het verleden al een grape-ale, alsook een zuur bier met de Philly-Sour gist. Nu hebben we beiden gecombineerd tot een sour grape ale: licht-zurig, met tonen van perzik en abrikoos van de gist, maar ook de druiven zijn duidelijk herkenbaar in het bier.

De gebruikte druiven zijn geteeld in onze eigen tuin.


ONZE FOODPAIRING: ---

ROSALIA DIPA

ABV 7,5 % - IBU 55 - Untappd --

° 4 september 2022


Dubbele IPA gebrouwen op de installatie van en in collab met brouwerij De Rechter uit Hasselt. We gebruikten Magnum, Cascade, Sabro en Azacca hops om een dik hopsapje met een stevige bitterheid te maken.


ONZE FOODPAIRING: nachos I pulled pork I mango-chutney.

ZEPHYRINUS MEXICAN SPICED STOUT

ABV 8,2 % - IBU 29 - Untappd 3,92/5

° 26 augustus 2022


Een volmondige, romige stout met toevoeging van cacaonibs, kaneel, vanille en jalapeno-pepers. Naast de chocolade- en lichte koffietoetsen van de mout zorgen de toegevoegde kruiden voor een smaakexplosie. De jalapeno's zijn subtiel aanwezig, maar de ervaring leert ons dat de pikantheid mee evolueert met het bier.

Eentje om te bewaren!


ONZE FOODPAIRING: Pastel de Nata

RUMOLDUS RASPBERRY & HIBISCUS SAISON

ABV 6 % - IBU 28 - Untappd 3,94/5

° 24 juni 2022


Het rode vruchten-seizoen doet ons hunkeren naar de friszure smaken van onder andere frambozen, maar net als bij Ignatius waar we bij een saison een mix van moerbeien en braambessen maakten wilden we ook dit bier extra diepgang geven. Dat deden we door naast frambozensap ook hibiscus-thee toe te voegen aan het bier. Deze thee is gemaakt van gedroogde hibiscus bloemen en heeft naast een dieprode kleur ook een subtiele, veenbesachtige smaak. Dit vindt mooi aansluiting bij de zoetzure smaak van de framboos en het met de droge kruidigheid van de saison leidt dit tot een verfrissend fruitbier.

OLIVIA KVEIK SESSION IPA

ABV 4,2 % - IBU 46 - Untappd 3,59/5

° 10 juni 2022


Deze session IPA is laag in alcohol maar heeft ondanks zijn hoge doordrinkbaarheid toch een stevige, harsige hopneus en een volle smaak.

Als gist gebruikten we Voss Kveik, een noorse boerengist zorgt voor een heel snelle vergisting (2 dagen) bij hogere temperaturen, en daarbij een neutraal maar consistent licht citrus-aroma aflevert.


De ideale dorstlesser voor hopheads bij hoge temperaturen!


ONZE FOODPAIRING: Halloumi I gegrilde perzik I honing I citroensorbet

ETHELBERT MOTUEKA SMASH

ABV 7,8 % - IBU 51 - Untappd 3,56/5

° 20 mei 2022


SMASH is de afkorting voor "Single Malt Single Hop", wat zoveel betekent als een bier waarbij maar één moutsoort en één hopsoort gebruikt wordt. Motueka is dan weer een nieuw-zeelandse hopsoort, met een verfrissend citrus- en zeste-achtig aroma. In dit bier gebruikten we dus deze hop zowel om te bitteren als voor het aroma, en om deze zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen gingen we voor een vrij cleane maar stevige, belgian blonde als basisbier.


Kortom: een experimenteel maar verfrissend en toch doordrinkbaar bier om de kenmerken van de Motueka-hop zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen.

CATHARINA COFFEE IPA

ABV 8 % - IBU 42 - Untappd 3,67/5

° 29 april 2022


Dat koffie en bier een perfecte match kunnen zijn bewezen we al met onze Marcellus Monx- barleywine. Dit bier heeft een totaal andere insteek: de basis is een IPA, gehopt met nieuw-zeelandse Wai-iti hop, en tijdens de nagisting voegden we ongemalen, licht gebrande, Ethiopische Yirgacheffe-koffiebonen van onze favoriete koffiebranders Monx toe. Het resultaat is een prachtig, donkerblond bier met een subtiele groene koffie-neus, een ronde bitterheid en duidelijk koffie in de smaak.


ONZE FOODPAIRING: traag gegaard buikspek met koffie-rub

ABRAAMIOS TIPA

ABV 11 % - IBU 57 - Untappd 3,55/5

° 1 april 2022


Na een reeks klassiekere IPA's en recent een double IPA (onze Clovis) is de volgende logische stap... de triple IPA. Meer mout en meer hop resulteren in één nog volmondiger en zwaar blond bier met een flinke hoppigheid en een stevige bitterheid. Desondanks is het bier verrassend fris en doordrinkbaar, ééntje om mee op te letten want verraderlijk lekker...

.

ONZE FOODPAIRING: Indische chicken Balti Pie.

ROSINA PINEAPPLE MILKSHAKE IPA

ABV 6 % - IBU 54 - Untappd 3,69/5

° 11 maart 2022


Hop en tropisch fruit, intussen weten we dat de aroma's van beide zeer dicht tegen elkaar kunnen liggen. Daarom gingen we voor dit bier nog een stapje verder en voegden we tijdens de hergisting ananassap aan het bier toe. In combinatie met de romigheid van de gebruikte mouten en de toevoeging van lactose lijkt het alsof je een ananasmilkshake met een bier-knipoog aan het drinken bent.

Fruitig, fris en toch volmondig, met je ogen dicht waan je je zo ergens op een zonnig eiland met een cocktail onder een palmboom!

ONZE FOODPAIRING: panna cotta van witte chocolade en geitekaas met BBQ-ananas en amandel.

FILOTHEA PINK BOOTS NEIPA

ABV 7,2 % - IBU 51 - Untappd 3,58/5

° 27 februari 2022


Omstreeks de periode van internationale vrouwendag zagen we de Pink Boots-hopblend van Yakima Chief voorbij komen, en dat gaf ons het idee onze vrouwen eens aan het werk te zetten en voor deze ene keer hun een bier te laten brouwen. Onze vrouwen houden net als ons wel van een hoppig bier met een lekker bittertje erin, en hier is dan het resultaat: een troebele, juicy New England Ipa met aroma's van tropisch fruit zoals passievrucht, en een lekker bittertje in de nasmaak.

De gebruikte hopmengeling werd ontwikeld voor de Pink Boots Society, een vereniging die de diversiteit in de bier- en brouwwereld promoot - iets wat wij van HopHemel alleen maar kunnen aanmoedigen.

GILDAS BEETROOT SOUR IPA

ABV 6 % - IBU 35 - Untappd 3.6/5

° 29 januari 2022


We wilden heel graag eens een zuur bier maken, en kwamen zo terecht bij Philly Sour, een giststam die eerst zorgt voor de vorming van melkzuur en dan pas voor de vergisting van de suikers naar alcohol en steenfruitachtige esters. Wij voegden niet alleen genoeg hop toe om toch nog een waarneembaar bittertje te hebben in het bier, voor wat extra schwung hebben we er ook nog een gebalanceerde hoeveelheid rode bietensap aan toegevoegd.

Verwacht u aan de herkenbare, licht aardse tonen van de rode biet, maar nog meer aan steenfruit en aardbei. Het bier vindt de balans tussen lichtzuur en bescheiden bitter, en is verrassend verfrissend en doordrinkbaar.

ANGELA FERRERO ROCHER PASTRY STOUT

ABV 8,5 % - IBU 30 - Untappd 3.7/5

° 08 januari 2022


Deze stevige pastry stout werd  gebrouwen met verschillende mouten die voor chocoladetoetsen zorgen, alsook werd tijdens het kookproces lactose toegevoegd en bij de navergisting geroosterde cacao-nibs zodat er een volmondig, romig naar vloeibare chocolade neigend bier ontstaat. Om de gekende praline nog dichter te benaderen hebben we hazelnoot-aroma toegevoegd, wat subtiel aanwezig is in de neus. Een op en top comfort-bier voor de chocolade en pralines-liefhebber!

CLOVIS DIPA

ABV 8 % - IBU 50 - Untappd 3,74/5

° 27 november 2021


De DIPA of double IPA is een bierstijl die meer en meer aan populariteit wint de laatste jaren. In feite gaat het om een IPA waar alles 'dubbel' is: hoppiger, bitterder, sterker en fruitiger dan de doorsnee IPA's. Voor Clovis gebruikten we een blend van verschillende rassen Cryo-hops om het bier te dry-hoppen, waardoor het een zeer uitgesproken neus van sinaasappel en ananas heeft. Het heeft een hoog alcohol-gehalte, maar dat is door de fruitigheid en de stevige volmondigheid door toevoeging van lactose bijna niet te merken. Dit bier is een aangename maar verraderlijke doordrinker!

7CDE228B-016C-4CAE-A4A5-5B3576C62725_1_105_c
E853FB14-DBCB-4EAB-A01E-7A18AE3C014D_1_105_c

FLORENTIUS FRESH HOPS BLACK IPA

ABV 6,2 % - IBU 71 - Untappd 3.51/5

° 06 november 2021


Voor dit bier waren we bij de gelukkigen die de hand konden leggen op Frozen Fresh Hops, een nieuw product van Yakima Valley Hops uit de VS. Zij vroren de in de States vers geoogste hopbellen meteen na de pluk in, zonder te drogen of verwerken tot pellets, zodat deze het aroma-profiel van de verse hop integraal hebben kunnen behouden en dit zo wereldwijd beschikbaar konden maken voor brouwers. Wij kozen voor Azacca, Cascade en Citra, en waagden het er een black ipa mee te maken. Deze bierstijl is een regelrechte mindfuck: op het eerste zicht donker met een dikke schuimkraag, maar in de neus duidelijk de verse hop te ruiken, met een ondertoon van gebrande mout, en qua smaak stijfbitter dat mooi de balans zoekt met de krakende moutigheid.


ONZE FOODPAIRING: pure chocolade met crème van witte chocolade en crumble van brownie

NIKLAUS AFRIKAANS BLOND

ABV 6 % - IBU 34 - Untappd 3.44/5

° 25 september 2021


Dit klassiek blond bier kreeg van ons een aparte insteek door het gebruik van enerzijds de uit Zuid-Afrika afkomstige Southern Passion als aromahop, en anderzijds een gebalanceerde infusie met rooibos-thee. Dat maakt dat het bier een fruitig, besachtig aroma krijgt, wat mooi mee gaat met de ronde, bittere smaak van het bier.

Het bier werd samen met het beste bierrestaurant van de wereld, De Gebrande Winning uit Sint-Truiden, gebrouwen voor een door stijgende Covid-cijfers helaas geannuleerd exclusief bierdiner.

8687AF95-E2CD-4F02-86DC-D2CBECD3CB6E_1_105_c
ABDB6A80-E051-4C15-BA6A-4522BF2FA9AC_1_105_c
1A218826-3DB6-4492-ACBE-DE2FEE4E7481_1_105_c
D6DB454E-50D6-4D07-8D40-1BC12E9BFCA4_1_105_c
IMG_5951

MARCELLUS MONX COFFEE INFUSED BARLEY WINE

ABV 10 % - IBU 32 - Untappd 3.63/5

° 04 september 2021


Een barley-wine of gerstewijn is een stevig alcoholisch, amberkleurig bier met een zoete, ietwat bittere caramelachtige smaak. Wij hebben samen met de bezielers van Monx Roasters, een ambachtelijke koffiebranderij uit Zonhoven, gezocht naar de perfecte koffie om dit bier mee te infuseren. DIe werd gevonden bij de Marcala, een biologisch geteelde koffie uit het hooggebergte van Honduras met zoete toetsen van Perzik, rode bessen en donkere chocolade. De zachte, milde body van de koffie blend perfect met de barley-wine. Het resultaat: een op en top degustatiebier!


ONZE FOODPAIRING: praline van melkchocolade, praliné & macaron met koffiesmaak

IGNATIUS MOERBEI & BRAAMBES SAISON

ABV 6 % - IBU 22 - 3.41/5

° 31 juli 2021


De basis van dit bier is een klassieke Belgische bierstijl: een saison. Typische aan deze bieren zijn de van de gist afkomstige kruidige neus, een aangename bitterheid en een droge afdronk, wat het tot een smaakvol, dorstlessend bier maakt. Wij hebben het bier tijdens de vergisting verrijkt met verse moerbeien en braambessen. De toevoeging van het vers fruit zorgt voor een mooi evenwicht tussen de saison-kenmerken en de zoetzurige fruittoetsen. Geen alledaags fruitbier maar een degustatiebier om rustig van te genieten bij een juiste foodpairing...


ONZE FOODPAIRING: tarte a la dessert royale.

48A3EC96-1DF3-4EB9-A1DD-E1C0C536ECA9_1_105_c
C79D0378-E0A3-4345-8AE3-695CE68219D6_1_105_c

BABOLENUS CRYO POP SESSION IPA

ABV 4,2 % - IBU 53 - Untappd 3.61/5

° 26 juni 2021


Toen Yakima Chief Hops iets nieuws op de markt bracht waren wij natuurlijk super enthousiast om het te proberen! De Cryo Pop™ Original Blend is een hop-mengeling met de kracht om een echte 'pop' van aroma's en smaken in het beer te krijgen. Deze geeft fantastische tropische, steenfruit- en citrus-aroma's in het bier. We wilden de hop er laten uit springen, en hebben er daarom een laag-alcoholische dubbel gedryhopte session-IPA mee gebrouwen.


ONZE FOODPAIRING: mexicaans worstenbroodje met chili sin carne con callabaza.

THEODOSIA NELSON SAUVIN BRUT IPA

ABV 8,4 % - IBU 25 - Untappd 3.59/5

° 29 mei 2021


Theodosia is een heel droog, sprankelend bier en werd gebrouwen en gedryhopt met de beruchte Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin-hop. Deze geeft een heel nobel, fruitig aroma van druif en peer - de 'Sauvin' in de naam verwijst niet voor niets naar Sauvignon Blanc! Het bier heeft een fijne pareling en levert een subtiel nabitter in de afdronk. Een ideaal aperitiefbier!


ONZE FOODPAIRING: Canneloni met in Orval gegaarde kip, champignons, spinazie, pijnboompitten en rozijnen.

F9395F24-ABA0-410F-965B-3BAE37EE4389_1_105_c
222693114_281124007101907_2302302589964678080_n
6241C46E-4D9A-492B-9386-A84B30F49E3B_1_105_c
IMG_1436

ALEXANDRA DDH NEIPA

ABV 5,8 % - IBU 44 - 3.68/5

° 20 maart 2021


Deze dubbel gedryhopte New England IPA is zeer ruim voorzien van fruitige hoppen.

De gebruikte granen, nl. tarwe, haver en rogge, en de specifieke gist zorgen dat dit een fris, romig en troebel 'fruitsapje' wordt zonder dat er ook maar één gram fruit in zit.

Hoppen: Citra, Azacca, Cryo cascade, Cryo centennial


ONZE FOODPAIRING: taartje met witte chocolademousse, mangfo-curd, gedroogde mango en meringue.


HUGO American IPA

ABV 6,2 % - IBU 100 - Untappd 3.59/5

° 1 april 2021


De klassieker onder de bittere IPA's, de American IPA, kon natuurlijk niet ontbreken in onze trilogie.

Deze stevig bittere IPA is net zo bitter als de Sabinus black IPA en heeft dezelfde hoppen en gist als de 2 andere bieren in onze IPA-trilogie, maar door het verschil in dosering en een andere mout-samenstelling kunnen we vergelijken wat de hoppen en bitterheid doen in verschillende toepassingen.

Hoppen: Citra, Azacca, Cryo cascade, Cryo centennial


ONZE FOODPAIRING: bierbostel-cracker met gerookte zalm, appelkaas, granaatappel en gepekelde ui.


IMG_1276
IMG_1204

SABINUS Black IPA

ABV 6,3 % - IBU 100 - Untappd 3.59/5

° 13 maart 2021


Een black IPA is een regelrechte mindfuck: je verwacht bij een donker bier meestal een zoet bier, maar dat is bij deze hoppige, stevig bittere IPA zeker niet zo. De gebrande mouten zorgen ervoor dat de bitterheid gedragen wordt en mooi samenvloeit met de mokka- en chocoladesmaken.

Dit bier heeft dezelfde hoppen en gist als de andere twee IPA's uit de trilogie, alsook dezelfde bitterheid als Hugo American IPA, maar door een andere mout-samenstelling geeft dit toch een totaal andere degustatie-ervaring.

Hoppen: Citra, Azacca, Cryo cascade, Cryo centennial


ONZE FOODPAIRING: glazed moinkballs van kip met espresso-chocolade-barbecuesaus

GERONIMO Grape Ale

ABV 6,8 % - IBU 25 - Untappd 3.56/5

° 4 december 2020

Fruitig blond bier vergist met sap van biologische rode druiven.


Aan het basisbier, een klassieke kruidig fruitige blonde Belgian ale, werd in de nagisting biologisch geteeld rood druivensap van Pajottenlander toegevoegd. De suiker uit het sap geeft de gist een tweede adem, en zorgt in het finale bier voor een fruitig, ietwat kruidig vineus karakter.


ONZE FOODPAIRING: wafellolly met wirloof, grevenbroecker van achel en topping van druivengelei.

IMG_2942
IMG_0701

MARTINUS Belgian Hops IPA

ABV 6,8 % - IBU 37 - Untappd 3.45/5

° 11 november 2020

Hoppig blond bier gebrouwen met uitsluitend in België geteelde hop.


Dit bier is gebrouwen met uitsluitend in België geteelde hoppen van t'Hoppecruyt, nl. Cascade en Sorachi Ace. Daarom draagt het met trots het gouden “Belgian Hops”-logo.


ONZE FOODPAIRING: traag gegaard buikspek van LIVAR met mostarda van pompoen en mango.

STEPHANOS Thai RIS

ABV 8,5 % - IBU 60 - Untappd 3.67/5

° 28 november 2020

Russian Imperial Stout met infusie van gember, kokos en pepers.


Als basis voor dit bier dient een RIS, afkorting voor Russian Imperial Stout, oftewel een zeer zwaar bier gekenmerkt door een donkere kleur, hoog alcoholgehalte en hoge bitterheid. Dit bier werd geïnfuseerd met gember, chilipepers en kokosnoot om een oosterse, Thaise ondertoon te krijgen.


ONZE FOODPAIRING: pastel de nata met kokos, gember en chili.